A

A

† Κύριε, τὰ χείλη μου ἀνοίξεις, καὶ τὸ στόμα μου ἀναγγελεῖ τὴν αἴνεσίν σου (Ψαλ. 50,17)

† Κύριε, τὰ χείλη μου ἀνοίξεις, καὶ τὸ στόμα μου ἀναγγελεῖ τὴν αἴνεσίν σου (Ψαλ. 50,17)
† Κύριε, τὰ χείλη μου ἀνοίξεις, καὶ τὸ στόμα μου ἀναγγελεῖ τὴν αἴνεσίν σου (Ψαλ. 50,17)

ΚⲀⲖⲎ ⲤⲀⲢⲀΚⲞⲤⲦⲎ! ΚⲀⲖⲞⲚ ⲀⲄⲰⲚⲀ!

ΚⲀⲖⲎ ⲤⲀⲢⲀΚⲞⲤⲦⲎ! ΚⲀⲖⲞⲚ ⲀⲄⲰⲚⲀ!

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Κανείς δεν δουλεύει τις Κυριακές! Βαρυσήμαντη εγκύκλιος για το θέμα της Κυριακής αργίας



Την αγωνία του για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, μοιράστηκε με τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή λαό της τοπικής μας Εκκλησίας, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Γ.Ο.Χ. Πειραιώς και Σαλαμίνος κ. Γερόντιος, με εγκύκλιο επιστολή που εξέδωσε.

«Αυτή η νέα κατάστασις, δεν χτυπά μόνον την πίστη μας. Δεν έρχεται σε απόλυτη και πλήρη αντίθεση σε μια εντολή που ο ίδιος ο Θεός παρέδωσε. Δεν είναι δυστυχώς μόνον η επαλήθευση της προφητείας.
Είναι επίσης η «βόμβα» που με δόλιο τρόπο τοποθέτησαν στα θεμέλια της ελληνικής οικογένειας. Είναι ο «δούρειος ίππος» που θέλουν να βάλουμε στα σπίτια μας» τόνισε ο Σεβασμώτατος.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο του Σεβασμιωτάτου

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Προς τον ιερό κλήρο, τις μοναστικές αδελφότητες και των ευσεβή λαό
της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς και Σαλαμίνος

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά
Με ιδιαίτερη θλίψη παρακολουθήσαμε τις εξελίξεις της προηγούμενης Κυριακής, σχετικά με το θέμα της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, η οποία τελικώς επιβλήθηκε στον λαό μας όπως τόσες άλλες ξένες προς την παράδοση  του τακτικές.  
Διότι εκτός από τους κυβερνώντες στον τόπο αυτό, οι οποίοι είναι προφανές πως στο σημείο αυτό δεν λειτουργούν προς όφελος του λαού αλλά υπέρ της «ευημερίας των αριθμών» υπάρχει και ο ίδιος ο λαός, εμείς δηλαδή, οι οποίοι έχουμε ευθύνες.
Με αφορμή την κατάσταση αυτή, θα ήθελα να απευθύνω μερικές σκέψεις προς όλους σας.
Είπαν πως η Εκκλησία αντιδρά στο μέτρο του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές γιατί θα έχανε έσοδα από τα παγκάρια της δήθεν, επειδή οι πιστοί αντί να εκκλησιαζόντουσαν  θα ψώνιζαν.
Σκέφτηκαν λοιπόν να τα ανοίξουν μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ώστε να είμαστε όλοι ικανοποιημένοι.
Πόσο ρηχή και πόσο αθεολόγητη σκέψη!
Σε ποιο κείμενο και σε ποια Γραφή αναφέρεται πως η αργία της Κυριακής, και η αφιέρωση της στον Δημιουργό Θεό και Πατέρα μας, εξαντλείται μόνο τις ώρες που διαρκεί η Θεία Λειτουργία;
Στην εντολή που ο ίδιος ο Θεός παρέδωσε εις χείρας Μωυσέως, δεν υπάρχει ουδεμία παραπομπή, καμία παρένθεση.
Οι λόγοι που επικαλούνται οι θιασώτες της καταργήσεως της Κυριακής αργίας, φέρνουν στο νου μας τους απερίσκεπτους εκείνους Ισραηλίτες που ενώ ανέμεναν τον Μωυσή να κατέλθει από του Όρους, έχασαν την πίστη τους και επανήλθαν στην κενή ειδωλολατρία. 
Έτσι και σήμερα, κάποιοι προσπαθούν να στήσουν νέα είδωλα. Θέλουν να μας πείσουν πως «ο Θεός δεν υπάρχει» και πως το μόνο που έχει αξία στη ζωή μας είναι το κέρδος, οι εμπορικές δραστηριότητες, τα ταμεία.
Μπορεί αυτοί να μην βλέπουν τον Θεό, όμως εμείς γνωρίζουμε πως υπάρχει!
Θα ήθελαν πολύ να ξεχάσουμε πως ένας από τους λόγους, ίσως ο κυριότερος, της  εκτέλεσης του μεγάλου Αγίου και Ομολογητού Κοσμά του Αιτωλού, ήταν η δράση του κατά της εργασίας την Κυριακή.
Ο Άγιος πάλεψε για την μεταφορά του παζαριού από την Κυριακή το Σάββατο, προκαλώντας την οργή των Εβραίων εμπόρων. Και ιδού το αποτέλεσμα.
Η ασέβεια που εκπροσωπεί αυτή η πράξη έναντι του Θεού όμως, επεκτείνεται και σε έναν άλλο ιερότατο θεσμό, αυτόν της οικογένειας.
Αν και η Κυριακή είναι μια ημέρα σαν όλες τις άλλες, πότε θα συγκεντρωθεί η οικογένεια γύρω από το ίδιο τραπέζι; Πότε το πνεύμα θα ηρεμήσει από τις καθημερινές βιωτικές μέριμνες; 
«Πολλάκις γάρ ὅ μή κατώρθωσε λόγος, κατώρθωσε τράπεζα. Πολλάκις μυρίοι σύμβουλοι καί μίαν ἔχθραν οὐκ ἔλυσαν, καί μία τράπεζα πολέμους κατέλυσεν» λέγει ο Ιερός Χρυσόστομος.
Τώρα που και η Κυριακή είναι εργάσιμος, πόσοι θα μπορούν να συμμετέχουν στις οικογενειακές χαρές; Στους γάμους στις βαπτίσεις; Πότε θα συγκεντρωθεί  οικογένεια γύρω από την κοινή τράπεζα;
Πόσοι από εμάς δεν έχουμε προσκληθεί σε γιορτές που μεταφέρονται τις Κυριακές για να μπορούν όλοι, οικογένεια, συγγενείς και φίλοι να συγκεντρωθούν και να εορτάσουν κάτω από την ίδια στέγη, γύρω από το ίδιο τραπέζι; 
Αγαπητοί μου.
Αυτή η νέα κατάστασις, δεν χτυπά μόνον την πίστη μας. Δεν έρχεται σε απόλυτη και πλήρη αντίθεση σε μια εντολή που ο ίδιος ο Θεός παρέδωσε. Δεν είναι δυστυχώς μόνον η επαλήθευση της προφητείας.
Είναι επίσης η «βόμβα» που με δόλιο τρόπο τοποθέτησαν στα θεμέλια της ελληνικής οικογένειας. Είναι ο «δούρειος ίππος» που θέλουν να βάλουμε στα σπίτια μας.
Για να γίνουμε τι; Μια ακόμη ευρωπαϊκή κοινωνία από αυτές που οι γονείς διώχνουν από την πατρική εστία τα παιδιά τους στην ενηλικίωση ως δήθεν σημάδι προόδου; Μια ευρωπαϊκή κοινωνία που δεν αποτελείται από οντότητες αλλά από παραγωγικές μονάδες;
Τι είναι αυτό αγαπητοί μου που μας κρατάει όρθιους αυτές τις μαύρες μέρες; Η Πίστη στον Θεό και η οικογένεια!  Δεν θα τους την χαρίσουμε! Δεν θα παραδώσουμε τα όπλα αμαχητί. 
Ύστερα από αυτό το πείραμα που δυστυχώς για την κοινωνία μας πέτυχε σε αρκετές περιοχές της χώρας, σας καλώ όλες και όλους σε αφύπνιση. Διότι αυτές οι λίγες Κυριακές του χρόνου, δεν φαντάζεστε πόσο εύκολα μπορούν να μετατραπούν σε όλες!
Παιδιά μου.
Κρατήστε την Κυριακή. Τηρήστε τις παραδόσεις. Ακολουθήστε την εντολή του Θεού. Δείτε τα γεγονότα όχι στην επιφάνεια, αλλά κάτω από αυτήν.
Όσοι έχετε καταστήματα μην τα ανοίξετε. Τα χρήματα που ίσως κερδίσετε να ξέρετε πως θα αντιστοιχούν στα αργύρια με τα οποία εσείς θα έχετε πουλήσει όχι τα προϊόντα σας αλλά τις ψυχές και τις οικογένειες σας.
Αυτή είναι η αξία της ψυχής σας; Τόσο την κοστολογείτε;
Κι εσείς που δεν έχετε καταστήματα αλλά ανήκετε στο λεγόμενο «καταναλωτικό κοινό» φροντίστε να μην περάσετε με τα χρήματα σας, τις «χειροπέδες» στα χέρια των εμπόρων και των εμποροϋπαλλήλων.
Έχετε έξι ολόκληρες ημέρες για να προμηθευτείτε τα απαραίτητα. Δεν σας φθάνουν; Βάλτε στο μυαλό σας πως η δική σας αποδοχή είναι αυτή που θα επιβάλλει αυτό το μέτρο.
Κανείς δεν δουλεύει τις Κυριακές! Είναι τόσο απλό!
Οι Εβραίοι που τα Σάββατα δεν κάνουν τίποτα, οι Μουσουλμάνοι που τις Παρασκευές τιμούν την αργία τους είναι καλύτεροι από εμάς; Φθάσαμε στο σημείο, όλοι οι αλλόθρησκοι και οι πλανεμένοι να τηρούν τις παραδόσεις τους και εμείς οι Ορθόδοξοι να ξεπουλάμε με τέτοια άνεση τις εντολές του Θεού; Πόσο πιο χαμηλά θα πέσουμε;
Πολιτισμός και πρόοδος δεν είναι το γκρέμισμα πανανθρώπινων αξιών που αιώνες τώρα βοηθούσαν τις κοινωνίες και ιδιαίτερα την δική μας να λειτουργούν σωστά. 
Η επιτυχία του μέτρου της κυριακάτικης εργασίας είναι η αποτυχία της κοινωνίας μας. Είναι προδοσία έναντι του Θεού. Είναι ο θάνατος της οικογένειας. Είναι άλμα προς τα πίσω. Είμαστε σε ένα τούνελ που το φως είναι πίσω μας και όχι μπροστά. Στο βάθος του μας περιμένει μόνο το σκοτάδι.
«Στώμεν καλώς» αδελφοί και πατέρες. Επιτέλους αφού οι ηγέτες μας δεν λειτουργούν για το συμφέρον μας, ας το πράξουμε εμείς.

Μετ ευχών και ευλογιών
Ο Μητροπολίτης
Ο Πειραιώς και Σαλαμίνος Γερόντιος