A

A

† Κύριε, τὰ χείλη μου ἀνοίξεις, καὶ τὸ στόμα μου ἀναγγελεῖ τὴν αἴνεσίν σου (Ψαλ. 50,17)

† Κύριε, τὰ χείλη μου ἀνοίξεις, καὶ τὸ στόμα μου ἀναγγελεῖ τὴν αἴνεσίν σου (Ψαλ. 50,17)
† Κύριε, τὰ χείλη μου ἀνοίξεις, καὶ τὸ στόμα μου ἀναγγελεῖ τὴν αἴνεσίν σου (Ψαλ. 50,17)

ΚⲀⲖⲎ ⲤⲀⲢⲀΚⲞⲤⲦⲎ! ΚⲀⲖⲞⲚ ⲀⲄⲰⲚⲀ!

Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Η Μετάστασις του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου (π. Κωνσταντίνου Παπανάτσιου)

Picture

Γράφει ο π. Κωνσταντίνος Παπανάτσιος
Εφημέριος του Ιερού Ναού Γενεθλίου Τιμίου Προδρόμου Βόλου
Σήμερα ο λόγος του Θεού, θα μας μιλήσει περί του “υιού της βροντής”, τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο, διότι η Αγία μας εκκλησία εορτάζει σήμερα μεγαλοπρεπώς, την Ιερά μνήμη της μεταστάσεως του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου εις τον ουρανό μετά την ταφή του.

Ο Άγιος Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος, αγάπησε τον Ιησού Χριστό μαζί με τον αδελφό του τον Ιάκωβο, ώστε κατά την Ευαγγελική μαρτυρία του Ευαγγελιστού Ματθαίου, Όταν προσκλήθηκαν από τον Ιησού Χριστό στο αποστολικό αξίωμα, χωρίς καμία αντίρρηση τον ακολούθησαν: εὐθέως ἀφέντες τὰ δίκτυα αὐτῶν ἠκολούθησαν αὐτῷ.
Για τον Ιησού Χριστό, ο Άγιος Ιωάννης θυσίασε κάθε περιουσιακό του στοιχείο, κάθε υλικό αγαθό. Ακόμη και την αγάπη του προς τον ίδιο του τον πατέρα και όλη του την οικογένεια. Αλλά η αγάπη του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου προς τον Ιησού Χριστό, είναι πολύ μεγαλύτερη καθ’ όλην την Αποστολική ζωή του. Αυτός ήταν που βρέθηκε δίπλα στο Χριστό σε όλες τις περιστάσεις. 
  1. Ήταν κοντά στο Χριστό, κατά την Μεταμόρφωση στο Όρος Θαβώρ.
  2. Ηταν κοντά στον Χριστό στην αγωνιώδη προσευχή Του στην Γεσθημανή.
  3. Παρευρέθηκε στο πραιτώριο, κατά την τέλεση της δίκης του Ιησού.
  4. Βρέθηκε κοντά στο Σταυρό εκεί όπου ήταν σταυρωμένος ο Χριστός και μάλιστα, ο ίδιος ο Ιησούς, του εμπιστεύτηκε την προστασία της μητέρας του, της Παναγίας μας, λέγοντας προς τον Άγιο Ιωάννη (Ιωάννη) Ἰδοὺ ἡ µήτηρ σου”.

Και όλα αυτά τα έπραξε ο Άγιος Ιωάννης όταν οι υπόλοιποι μαθητές κρυβόντουσαν από τον φόβο των Ιουδαίων. Ακόμη περισσότερο φαίνεται η αγάπη του Ευαγγελιστού Ιωάννου προς τον Ιησού Χριστό, από την εξορία του, στο Ιερό Νησί της Πάτμου από τον αυτοκράτορα Δομιτιανό, την οποία υπέστη για την Ομολογία της πίστεώς του.

Οφείλουμε όμως να ρωτήσουμε τον εαυτό μας: Άραγε, εμείς ως γνήσιοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, πόσες και ποιες θυσίες έχουμε κάνει για την αγάπη του Χριστού, για την ομολογία της πίστεως μας, και για τη δόξα της εκκλησίας μας; Δυστυχώς αγαπητοί μου χριστιανοί, οι περισσότεροι από εμάς είμαστε αδιάφοροι. Έχουμε εγκαταλείψει τον Χριστό, όπως τον εγκατέλειψαν και οι μαθητές Του στην δύσκολη ώρα. Γι΄ αυτό και η εκκλησία μένει στάσιμη, γι’ αυτό και πληθαίνουν οι αιρετικοί και οι αιρέσεις μέσα στην Ορθόδοξη πατρίδα μας, γι’ αυτό και πληθαίνει και η αθεΐα στην νεολαία μας.

Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, μας άφησε ως πνευματική κληρονομιά τα Ευαγγελικά του έργα:
  1. Το κατά Ιωάννην Άγιο Ευαγγέλιο.
  2. Τις τρεις καθολικές επιστολές.
  3. Την Ιερά Αποκάλυψη, την οποία έγραψε Στην Ιερά Νήσο Πάτμο.

Αυτά τα Σωτήρια Ευαγγελικά του έργα, υπερέχουν σε πνευματική αξία, από όλα τα βιβλία όλου του κόσμου. Διότι είναι οδηγοί γνώσεως του Θεού και του τρόπου της Σωτηρίας μας. Και όποιος δεν τα έχει μελετήσει, είναι πτωχός στην πνευματική ζωή του και δεν αναγεννάτε πνευματικά. Μάλιστα είναι άπειρα τα πνευματικά διδάγματα των Ευαγγελικών έργων του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και θα αναφέρουμε στην αγάπη σας μερικά από αυτά:
  1. Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος ονομάστηκε “υψιπετής αετός της θεολογίας” διότι πρώτος αυτός, μας αναπτύσσει πλήρως περί της Θεότητας του προσώπου του Ιησού Χριστού, καθώς και της ενανθρωπήσεως του Χριστού μας.
  2. Αυτός μας αποκάλυψε το μυστήριο της Αγίας Τριάδος και της Θεότητας του Αγίου Πνεύματος.
  3. Αυτός μας αναπτύσσει την θεολογική έννοια της αγάπης και τη συνδέει άμεσα με το πρόσωπο του Θεού Ιησού Χριστού, λέγοντας ότι “ὁ Θεὸς ἀγάπη ἐστίν”. Αυτός συνδέει την αγάπη με το πρόσωπο του πλησίον, ο οποίος είναι εικόνα του Θεού και αδελφός εν Χριστώ. Και χωρίς την αγάπη, δεν υπάρχει σωτηρία, αφού ο Θεός από αγάπη προς τον άνθρωπο κατήλθε στη γη και σταυρώθηκε για να σώσει τον άνθρωπο.
  4. Την αγάπη τη συνδέει ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος αφενός με την πίστη στον Ιησού Χριστό, κι αφετέρου την χωρίζει από την αγάπη των αιρετικών, και από την αγάπη των σημερινών οικουμενιστών, και μας διδάσκει τα εξής “μὴ λαμβάνετε αὐτὸν (τον αιρετικόν) εἰς οἰκίαν, καὶ χαίρειν αὐτῷ μὴ λέγετε”. Ας το ακούσουν αυτό οι έχοντες συναναστροφές και εγκάρδιες φιλίες με τους αιρετικούς και με τους οικουμενιστές.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος με την Ιερά Αποκάλυψη, μας διδάσκει για τα όσα ευχάριστα ή δυσάρεστα θα συμβούν στη ζωή της εκκλησίας, τόσο στη γη, όσο και κατά τους έσχατους καιρούς μέχρι της Δευτέρας παρουσίας του Κυρίου μας. Και τελειώνοντας να πούμε ότι ο αγαπημένος Απόστολος του Ιησού Χριστού, μας διδάσκει και με την έμπρακτη αγία ζωή του και κατά το τέλος της ζωής του, δίδασκε ευλογόντας τον λαό “Ταῦτα ἐντέλλομαι ὑμῖν, ἵνα ἀγαπᾶτε ἀλλήλους”.Αυτός ήταν το φυτό το αγνό και καρποφόρο, αυτός ήταν το μυστήριο της ευωδιάς του Χριστού.

Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία, εορτάζει αυτόν τον Άγιο, τον επιστήθιο φίλο τον αγαπημένο, τον Απόστολο και Ευαγγελιστή του Ιησού Χριστού, εορτάζει η Εκκλησία μας, τον “αετό της θεολογίας”, “την Θεοκίνητον λύρα των ουρανίων οδών” Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος αν και ετάφη οταν εκοιμήθη, αμέσως μετέστη εν σώματι είς τας ουρανίους μονάς.

Αυτός έχει πραγματοποιήσει άπειρα σωματικά και πνευματικά θαύματα. Μάλιστα, κατά την παράδοση, σε κάποιο χωριό στις 8 Μαΐου κατά τρόπο θαυματουργικό την ημέρα της εορτής του Αγίου Ιωάννου ανθίζουν όλα τα ξερά άνθη της Μεγάλης Παρασκευής. 

Ας έχουμε όλοι μας την ευχή και ευλογία του και τις πρεσβείες του. 

ΑΜΗΝ.